Alternativer for Internett-tilkoblinger på datamaskiner

Alternativer for Internett-tilkoblinger på datamaskiner


Siden mengden og variasjonen av elektronisk innhold har vokst, så har etterspørselen etter raskere og mer pålitelig Internett-tilkoblinger. I de tidlige dagene av Internett, var det først og fremst brukes til å dele tekstfiler. I dag er det brukt for audio, video, videospill og telefonsamtaler. De fleste moderne bedrifter kan knapt fungere uten en Internett-tilkobling.

analog

Analog er det som omtales som oppringt tilgang. Fra 2011 er denne type tilgang fortsatt tilgjengelig i mange områder, men er ikke praktisk for mange moderne nettsteder og applikasjoner. En analog tilkobling krever en live telefonlinje og binder opp telefonlinjen under bruk. For brukere som bruker Internett i svært begrensede måter, for eksempel bare for e-post, kan denne typen tilkobling likevel være hensiktsmessig. Fordi analoge tilkoblinger er generelt billig, de også kan brukes som en backup Internett-tilkobling.

ISDN

ISDN (Integrated Services Digital Network) er sjelden tilgjengelig fra og med 2011. ISDN Internet vanligvis opererer fra 64 til 128 kilobyte per sekund (kbps), og også brukes over telefonlinjer. B-ISDN (Broadband Integrated Services Digital Network) fungerer på omtrent samme hastighet unntatt over fiberoptiske linjer.

DSL

En DSL (Digital Subscriber Line) Internett-tilkobling bruker også en telefonlinje, men er alltid på og mye raskere enn en ekstern tilkobling. Fra 2011 er dette den vanligste Internett-tilkobling som tilbys av telefonselskaper. ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), SDSL (Symmetric Digital Subscriber Line) og VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) er varianter av DSL-protokollen. DSL-tilkoblinger vanligvis varierer fra 128 kbps til 8 megabit per sekund (Mbps).

Kabel

Som navnet tilsier, kabel Internett-forbindelser jobbe i løpet av de samme linjene som leverer kabel-TV. Koaksial kabel har mye mer kapasitet enn en vanlig telefonlinje og kan produsere større hastighet og pålitelighet for forbrukerne. Gjennomsnittlig kabel hastigheter starter på ca 512 Kbps og kan kjøre opptil 20 Mbps.

Trådløst

En DSL eller kabel Internett-tilkobling kan kjøres via en trådløs ruter for å gi tilgang til alle datamaskiner eller Internett-enheter i et hjem. Dette er ikke det samme som trådløst internett, skjønt. Trådløs Internett-tilkoblinger bruke et kort settes inn i datamaskinen til å tappe inn i et nettverk på samme måte som mobiltelefoner gjør. Akkurat som barene på et mobiltelefoner, hastighet og signalstyrken er svært variabel.

T1 og T3

T1 linjer vanligvis brukes av bedrifter eller små Internett-leverandører. De er en "alltid på" tilkobling, med 24 individuelle kanaler. Hver kan operere på 64 Kbps for tale eller data. T1 linjer også kan være bundet, med flere T1 linjer lagt til som mer båndbredde er nødvendig. En T-3 linjen fungerer som en T1-linje, bortsett fra den har 672 kanaler, som hver kan bære 64 Kpbs. I alt kan en T-3 linjen oppnå hastigheter på 43 Mbps til 45 Mbps.

OC3 og satellitt

OC3 og satellitt tilkoblinger sjelden blir brukt. OC3 står for Optical Carrier, nivå 3, og det vanligvis brukes bare av svært store selskaper eller Internett-leverandører. OC3 linjer er fiberoptikk og kan oppnå den hastighet på 100 T1 linjer. Satellitt-tilkoblinger er vanligvis brukt av folk som er langt fra noen annen type Internett-tilkobling. Satellitt tilkoblinger koble direkte til satellitter i bane rundt jorden. De kan oppnå hastigheter på opptil 512 kbps.