En forklaring av Prosessorhastighet

I 1980- og 1990-tallet, var det generelt trygt å anta en prosessor med en høyere klokkefrekvens vil være raskere enn en prosessor med et lavere. Av denne grunn, kan nye datamaskiner ofte være forvirrende for den gjennomsnittlige forbruker, som kanskje lurer på hvordan en ny datamaskin med en 2 GHz prosessor kan muligens være raskere enn sin maskin bygget for fem år siden med en 3 GHz prosessor. Klokkehastigheten er bare en faktor i utførelsen av en prosessor, og på egen hånd, kan det ikke brukes til å dømme en prosessor kraft.

En forklaring av Prosessorhastighet

Innsamling av dataprosessorer

Definisjon

Hastigheten til en prosessor, eller dens "klokketakt," måles i megahertz eller gigahertz (millioner eller milliarder av sykluser per sekund, henholdsvis). Dette kan sammenlignes med pulser, slik som pulser av et hjerte. Med hver puls, flyttes data gjennom systemet. En 2 GHz prosessor vil "puls" to milliarder ganger i sekundet.

Historie

Den originale IBM PC, bestefaren til de fleste datamaskiner i bruk i dag, var utstyrt med en Intel 8088-prosessor som hadde en klokke hastighet på bare 4,77 MHz. Ved slutten av tiåret, den raskeste prosessoren som brukes i hjemmedatamaskiner, Intel i486, var tilgjengelig i hastigheter opp til 25 MHz. På 1990-tallet var et tiår med rask fart avansement, og de første prosessorer med klokkehastigheter på 1000 MHz ble utgitt i 2000.

Sammenligning prosessorer

Det er ikke mulig å sammenligne resultatene av to helt forskjellige prosessorer, som for eksempel Intel Core 2 Duo og AMD Phenom, ved klokkehastigheten alene. Snarere er det effektiviteten av en prosessor design som avgjør dens relative utviklingen. Det er derfor en 2,0 GHz Core 2 Duo, for eksempel, kan være kraftigere enn en 3,0 GHz Pentium 4 fra flere år siden. Klokkefrekvensen kan benyttes, men for å måle den relative ytelsen til to prosessorer innenfor samme familie.

benchmarks

Det er praktisk talt umulig, selv med en teknisk bakgrunn, for å bestemme hvorvidt en prosessor er raskere enn en annen bare ved å se på deres design. Av denne grunn, datamaskinen fagfolk og amatører bruke programmer som er laget for å simulere de typer beregninger at en prosessor ville ha til å utføre i den "virkelige verden", og måle hvor lang tid det tar for disse beregningene skal utføres. Dette kalles "benchmarking" en prosessor. Med benchmarking, blir det en mye enklere prosess for å direkte sammenligne to forskjellige prosessor design.

Fremtiden

I de senere årene har både Intel og dets primære konkurrent AMD unngått å gjøre klokkehastigheten en primær markedsføring faktor for prosessorer på grunn av varme, støy og strømforbruk som går hånd i hånd med prosessorer med høye klokkefrekvenser. I stedet blir begge selskapene for tiden fokus på mer effektiv design, lanserer prosessorer som kan gjøre mer arbeid på omtrent de samme klokkefrekvenser. I overskuelig fremtid, synes det vil fortsette å være tilfelle. Selv i begynnelsen av 2000-tallet brakte oss de første prosessorene klokket til 1000 MHz, er det lite sannsynlig at det vil være en prosessor klokket til 10 000 MHz ved begynnelsen av 2010-tallet.