Felles Virus filtyper

Datavirus er dataprogrammer som infiserer en datamaskin når en intetanende brukeren åpner eller kjører en fil ofte navngitt i en måte å villede brukeren til å tro det er noe annet. Ved gjennomføring, vil viruset deretter kopierer seg selv automatisk til flere steder i den datamaskinen og også til alle tilgjengelige eksterne eller nettverkslagringsenheter knyttet til det å infisere andre datamaskiner og ofte email seg til brukerens lagrede kontakter.

EXE-filer

EXE representerer kjørbar og er standard forlengelse for de fleste Windows-programfiler. Når en EXE-fil er kjørt, er koden den inneholder kjøres på datamaskinen, som kan være skadelig kode i viruset som inneholder instruksjoner for å infisere systemet, samt å kopiere selve filen. En EXE-fil kan også inneholde instruksjoner for å starte andre programmer, koble til internett for å overføre data eller selv å ta kontroll over datamaskinen. Ikonet til en EXE-fil kan angis av utvikleren av programmet, ofte ved hjelp av vanlig brukte ikoner av ikke-truende filtyper som tekstfiler, musikkfiler eller til og med Windows mapper for å lure brukere til å dobbeltklikke på den.

SCR-filer

SCR brukes som en forlengelse for skjermsparere. I kjernen, disse er identiske med exe filer, med bare utvidelsen endret til "SCR" og standard skjermen er satt til full skjerm. Datamaskinen behandler disse filene på samme måte som EXE-filer, kjører disse som en full skjerm program når dobbeltklikket, noe som gjør dem ideelle for virus å spre seg, siden mange brukere søke etter og laste ned gratis, dekorative skjermsparere fra Internett.

COM filer

COM er en snarvei for kommando og er standard forlengelse for MS-DOS baserte programmer. Disse er også drevet av Windows som kjørbare programmer, men bare i en DOS-Shell-vinduet. Mange virus spres som COM filer ofte kalt for å etterligne gamle klassiske DOS-baserte spill som er lastet ned fra Internett.

BAT filer

Strengt tatt, disse er tekstfiler som kan åpnes ved hjelp av et tekstredigeringsprogram som Notisblokk. Men disse tekstfilene er kjørbar og brukes til å inneholde flere kommandoer i en batch, som alle er utført i en sekvens når en bruker kjører filen. Dermed kan et virus lett bli skrevet som en batch-fil med kommandoer til å kopiere seg selv til andre steder på systemet, slette andre filer eller kjøre andre programmer på datamaskinen av seg selv.

MP3 og andre ikke-kjørbar fil Typer

Som standard skjuler Windows filetternavn for filtyper kjent av systemet, noe som gjør bare filnavn synlige for brukeren - gjemmer utvidelsen. Dermed kan en e-post som inneholder en fil som heter "siste-Shakira-hit.mp3" lastes ned av en bruker som mener det er en sang, og når han forsøker å spille den ved å dobbeltklikke på det resultatet er en infisert system. Det samme er ofte gjort ved hjelp av andre tilsynelatende harmløse filtyper som TXT, BMP, GIF, 3GP eller ganske mye annen filtype.