Forskjellen mellom Pentium & Celeron

Siden 1998 har Intel produsert Celeron CPU i tandem med sin Pentium linje. På midten av 2000-tallet, ble Pentium linjen gradvis erstattet med Intels "kjerne" CPUer, men de fortsetter å produsere en bredde av Celeron alternativer. Det er noen viktige forskjeller mellom de to teknologiene.

Grunnleggende CPU Cache

CPU (Central Processing Unit) cache er en liten del av minnet ligger på CPU dø selv. Dette minnet fungerer mye raskere enn den andre minne andre steder i datamaskinen. Jo større buffer, desto større er CPU-ytelsespotensial.

Celeron Cache

Intel har tradisjonelt gitt sin Celeron CPUer en mindre buffer enn sammenlign Pentium (eller Core) CPUer. Dette gapet har varierte 25-50 prosent i løpet av årene. En Celeron vanligvis utfører langsommere, men det er mindre kostbart, fordi den har mindre komplisert teknologi.

Celerons og overklokking

For de første årene av sin eksistens, Celeron CPUer hadde et rykte for høy "overklokking", en prosess der brukeren setter CPU manuelt for å utføre utover fabrikkspesifikasjoner. Dette kan føre til sterk varme og systemfeil, men ulempen var nesten Pentium ytelse til Celeron priser.

Hva Aktivert Celeron Overclocking

Antall aktive transistorer i en CPU dikterer i stor grad hvor mye varme den genererer. Siden Celeron CPUer hadde cacher som var delvis inaktive, kan disse CPUer bli overklokket vesentlig uten varme eller systemfeil bli et alvorlig problem.

Celerons og pentiums dag

Moderne Celeron CPUer har flere prosessorkjerner, og noen kan støtte maskinvarevirtualisering (kalt Intel VT-x). Intels "Pentium Dual-Core" linjen er fortsatt en tier over Celeron, men deres "core" prosessorer som i5 og i7 er nå deres topp-tier desktop-prosessorer.