Hjelp for Linux RPM

Hjelp for Linux RPM


Når det gjelder å installere programvare på Linux, har du et enklere alternativ enn å laste ned kildekoden og kompilere det spesielt for systemet ditt: laste ned programvaren i pakker som er designet for å fungere med en bestemt styringssystem. Lære å bruke disse pakke styringssystemer, som RPM, vil gjøre det lettere for deg å installere, oppgradere og fjerne programvare for Linux-systemet.

turtall

Pakken ledere systemer gir en ramme for installasjon og oppgradering av programvare på operativsystemer, samt å fjerne installert programvare. Hver pakke styringssystem har et bestemt format for sine programvarepakker: arkiver av kildekoden, kjørbare binærfiler, manuelle sider, og informasjon om programmet avhengighet av andre deler av programvaren til å fungere korrekt. RPM er et slikt pakkesystem for Linux-operativsystemer, og er ofte brukt på Fedora, er det bedriften motstykke Red Hat, og opensuse. Dens pakker bruke "rpm" filtypen, ofte referert til som "RPM".

Installasjon Command Line Package

Hvis du jobber på et Linux-system som bruker RPM-pakker, kan du installere programmer som laster ned i RPM-pakker fra kommandolinjen. Åpne en terminal, skriv "cd" etterfulgt av katalogen der du lastet ned RPM-pakken. Bruk kommandoen "rpm ivh (pakke) rpm" for å installere programvaren. Hvis du lastet ned RPM for en oppdatering til et stykke programvare som allerede er på systemet ditt, kan du bruke kommandoen "rpm Uvh (pakke) rpm" for å oppgradere programvaren. Du må ha root-tilgang til å gjøre heller, så sørg for at du enten skrive inn root-modus med kommandoen "su" før du utfører kommandoene eller legge til "sudo" før kommandoene hvis kontoen din er på listen sudoers. Hvis du bruker "sudo" og deretter kommandoene vil se ut som "sudo rpm -i (pakke) rpm" eller "rpm -U (pakke) rpm" hhv.

Fjerning Command Line Package

Når du installerer programvarepakker med pakken styringssystemer, som RPM, fjerne programvare er ikke så enkelt som å dra mappen til papirkurven eller skrive "rm" i kommandolinjen. Pakke programvare sporer informasjon om hvilken programvare som er installert og sine versjoner innen databaser som hjelper det å spore i dag installert programvare for oppdateringer og programvareavhengigheter. For å unngå problemer med fremtidige pakke installasjoner eller oppgraderinger, bør du bruke kommandoen "rpm -EV (softwaretitle)" i terminalen. Du må må ha root privilegier for å fjerne programvaren installeres fra RPM på samme måte som du trenger disse rettigheter for å installere dem.

Distribusjon Pakkeadministrasjon

Selv om du kan bruke "rpm" program til direkte administrere programvare fra RPM-pakker, mange store Linux-distribusjoner som bruker RPM programvarepakker inkluderer integrert pakke verktøy som automatiserer prosessen med å laste ned, installere og fjerne programvare. Verktøy som "yum" for Fedora og Red Hat og "YaST" for opensuse gjøre programvareinstallasjonen kan få tilgang til online repositories av RPM-pakker for å laste dem ned for deg, automatisk se etter, og laste ned, andre programvarepakker som ligger til pakken du vil installere avhenger og sjekker automatisk for oppdaterte versjoner av programvaren du har installert for deg. Du kan lære mer om disse verktøyene ved å skrive "mann yum" i kommandolinjen hvis du bruker Fedora eller Red Hat Linux, eller "mann YaST" i kommandolinjen hvis du bruker opensuse.