Hva er den raskeste prosessorer på markedet i dag?

Hva er den raskeste prosessorer på markedet i dag?


CPUer, eller prosessorer, er den sentrale delen av mange typer elektronisk utstyr som datamaskiner, servere, spillkonsoll og telefon. De er designet for å passe ulike behov, men opererer på de samme prinsippene og utføre mange av de samme oppgavene.

Personlig datamaskin

Som i 2010, er den kraftigste PC-prosessor Intel i7-980 X prosessor. Koster $ 1000, bruker den seks fysisk kjerne på 3,33 GHz og krever en Socket 1366 hovedkort som støtter sin 130-watts strømkrav. Hver kjerne har hyper-threading, noe som gjør at operativsystemet til å se og bruke 12 virtuelle kjerner ut av de seks fysiske. Det er 12-MB nivå 3 cache gjør at den kan utføre lange og komplekse operasjoner raskere enn prosessor med mindre nivå 3 cache-minne. Når et program er å bruke bare et par kjerner ut av de seks, blir hastigheten automatisk hevet til 3,6 GHz.

Server

I juli 2010 kunngjorde IBM sin nye stormaskin CPU. Den z196 kjører på 5,2 GHz og har fire kjerner. Prosessoren er laget for å kjøres parallelt i IBM high-end stormaskin infrastruktur med flere titalls eller hundrevis av prosessorer. Hver prosessor er i stand til mer enn 264 GFLOPs (milliarder beregnings per sekund), som er omtrent dobbelt så raskt som Intel i7-980 X.

Console

Som i 2010, konsoller mektigste gaming er Sony PlayStation 3 og Microsofts Xbox 360. Begge er basert på en IBM-design, tar mye fra IBM 970 PowerPC-prosessor. Hver prosessor har flere kjerner, fra tre til Xbox 360 til syv for PlayStation 3.

telefoner

Som i 2010, er den raskeste telefonen prosessor A4-prosessor som driver både Apple iPhone 4 og iPad. A4 er en nøye bevoktet hemmelighet på Apples del, og lite er kjent ved at det kjører på 1 GHz. Den neste generasjonen av Snapdragon single- og dual-core prosessorer er satt til å ta tilbake ledelsen i slutten av 2010.