Hva er Direct Memory Access?

Hva er Direct Memory Access?


Direct Memory Access, eller DMA, er en metode for å få tilgang til og overføring av data som er lagret i en datamaskinens Random Access Memory, eller RAM, uten å måtte involvere datamaskin sentrale processing unit. Dette reduserer krav til CPU og gir større effektivitet i prosesser som kjører.

Hvorfor ble Direct Memory Access nødvendig?

Prosessoren i tidlige datamaskiner ble involvert i nesten alle aktiviteter som skjedde i alle prosesser. Dette plasserte store krav til CPU oppmerksomhet og bremset den ned med forespørsler fra eksterne enheter. Dette belastning på effektivitet ble løst ved å utvikle metoder som tillot eksterne enheter for å få tilgang til minnet direkte og overføre data fra minnet uten å avbryte CPU, og dermed øke effektiviteten.

Hvordan Direct Memory Access fungerer?

Direct Memory Access oppnås ved bruk av spesielle kommunikasjonsveier kalt DMA-kanaler som er tilordnet en bestemt omkrets. Hvis en ekstern enhet har den nødvendige behandlingen evne, kan den bruke en av DMA-kanaler for å overføre data fra RAM eier sin egen uten å konsultere CPU. Det er liksom som en pjokk å få mammas (CPU) bidra til å få en drink mens tenårings søsken (med større prosessor evne) kan få det selv uten å avbryte mamma.

Fordeler med Direct Memory Access

Moderne datamaskiner er i stand til samtidig å kjøre mange prosesser samtidig. Uten fordelen av direkte minnetilgang, kan CPU være bundet opp en stor prosentandel av tid svare til langsommere enheter som trenger adgang til informasjon som er lagret i minnet. En enhet ved hjelp av en av flere DMA-kanaler som moderne datamaskiner kommer med kan omgå CPU. Dette gjør at alle prosesser for å kjøre fortere.

Hva enheter bruker DMA?

Det er standard for de fleste datamaskiner for å ha totalt åtte DMA-kanaler. De er nummerert 0-7 med DMA-kanal 0 alltid reservert for systembruk. De resterende syv kanaler kan brukes av flere ulike enheter, for eksempel diskettstasjoner, lydkort, harddisker, CD-ROM-stasjoner og skannere.

betraktninger

I de fleste tilfeller ved bruk av DMA gjør det mulig for en samlet og betydelig økning i systemeffektivitet, men noen situasjoner kan innføre rifter i prosessen. Hvis du har tenkt å legge til en SCSI-enhet til datamaskinen, er det visse detaljer som krever oppmerksomhet. SCSI-enheter må tilordnes unike ID-numre, og noen krever en bestemt ID-nummer. Uriktige IDer og feilaktig avsluttet SCSI-kabler kan skape store problemer.