Hva er en klient-server Computer Network?

Hva er en klient-server Computer Network?


Det er allment kjent at i næringslivet en "klient" er noen som trenger din selskapets tjenester. I restauranten verden en "server" er den personen som bringer mat og drikke til bordet ditt. Mer generelt, er en klient en forbruker av tjenester mens serveren er en leverandør av tjenester. I dataverdenen en klient-server-nettverk består av opp til klienter som trenger ressurser og servere som har dem.

Computer Networks

Et datanettverk er generelt definert som to eller flere datamaskiner som er koblet sammen ved hjelp av noen type medium. Lite nettverk kan ha så få som fem eller ti datamaskiner og skrivere som er koblet, og er vanligvis begrenset til en bygning. Store nettverk kan ha tusenvis av datamaskiner festet og kan over hele kloden. Selvfølgelig, er Internett det største nettverket, eller Internetwork i eksistens, koble millioner av kunder til millioner av servere.

klienter

I dataverdenen en klient er en datamaskin som bruker en tjeneste eller ressurs. Dette kan være en datamaskin som trenger å skrive ut et dokument på en nettverksskriver. Eller det kan være en datamaskin bygge en rapport ved å gå inn poster på selskapets databasetjeneren. Uansett hva funksjonen, er klienten ber om en tjeneste fra en annen datamaskin eller enhet i nettverket.

servere

I motsatt rolle, servere gir ressurser og tjenester til kunder. En server kan være en databaseserver, en applikasjonsserver, skriverserver eller en Internett-brannmur. I hvert tilfelle serverer datamaskinen reagerer på en klient forespørsel for en tjeneste eller ressurs. Servere er mer kritisk i et nettverksmiljø på grunn av det faktum at som serveren er vanligvis en single point of failure. For eksempel, hvis databaseserveren går ned, kan ingen kunder får til databasen. Dette er grunnen til serveradministratorer er ansvarlig for at serverne er sikkerhetskopiert på en jevnlig basis. Noen servere er så kritisk at de er "samlet", som innebærer å koble flere servere sammen på en måte som hvis en svikter, kan en annen plukke opp lasten og gi kontinuerlig oppetid for tjenesten.

dobbeltroller

I noen nettverk enkelte datamaskiner kan være en server ett minutt og en klient neste. For eksempel, når backup-serveren begynner sikkerhetskopiering av database-serveren, blir databaseserveren en klient til backup-serveren. I et lite nettverk der ingen dedikert server finnes, kan en datamaskin huse økonomiske data og en annen kan huse ansattes data. Når som helst en av disse maskinene trenger å få tilgang til andre, bli en klient og gjøre den andre datamaskinen fylle rollen som server.