Hva er en SATA harddisk?

SATA er et akronym for Serial Advanced Technology Attachment. Det er et grensesnitt standard for tilkobling av datasystemer til masselagringsenheter som for eksempel en harddisk.

Historie

Serial ATA ble innført i 2002 for å erstatte tregere parallelt ATA (PATA) grensesnitt standard.

Funksjon

En SATA harddisk er en enhet i datamaskiner som brukes til lagring av filer, for eksempel programmer, dokumenter og media.

Hastighet

Første generasjon SATA-grensesnitt har en dataoverføringshastighet på 1,5 gigabit per sekund. De andre generasjons grensesnitt, som ble innført i 2003, har en dataoverføringshastighet på 3 gigabits per sekund. I 2008, den dataoverføringshastighet doblet igjen til 6 gigabit per sekund med innføring av tredje generasjons grensesnitt.

Egenskaper

SATA kabler har færre ledninger og derfor er smalere og mindre klumpete enn PATA kabler. De tar opp mindre plass, hjelpe med å øke luftstrømmen inne i kabinettet. SATA-harddisker kan kobles til en datamaskin.

Identifikasjon

SATA bruker syv-pinners kontakter. SATA-harddisker og SATA datatilkoblinger vanligvis er merket tydelig. Kontaktene er ofte hakk, slik at koblinger er riktig utført.