Hva er Virtual Private Network?

Et virtuelt privat nettverk, også kjent som en VPN eller rett og slett som et virtuelt nettverk, er et middel som en enkelt datamaskin eller nettverk kan koble til et nettverk på et annet sted. VPN-tilkoblinger må settes opp på forhånd og kobler brukeren må ha rettigheter til å få tilgang til en eller flere datamaskiner på verten nettverk, noe som gjør dem en relativt trygg og sikker form for ekstern nettverkstilgang. To typer virtuelle nettverk eksisterer, slik at enten en enkelt bruker eller en full nettverk for å få tilgang til verten nettverk via VPN-forbindelsen.

Funksjon

Et virtuelt privat nettverk gjør at en ekstern bruker å koble til et nettverk på et annet sted, vanligvis sine hjem eller kontor. Tilkoblingen er funksjonelt lik et lokalt nettverk (LAN) som ville bli skapt gjennom bruk av Ethernet-kabler eller en WiFi-tilkobling. Som tilkoblingen skjer over Internett, kan hastigheten på forbindelsen være tregere enn en lokal tilkobling ville være.

fordeler

Virtuelle private nettverk kan tillate enkeltpersoner å bli mer produktive ved å la dem få tilgang til filer fra sine hjem eller jobb-PC. Når to nettverk er koblet gjennom en virtuell nettverkstilkobling, kan samarbeid mellom to grupper forbedres ettersom hver nettverks lag får tilgang til nettverksressurser i det andre laget også. VPN kan også være nyttig for forretningsreisende, slik at de kan sende inn rapporter eller få tilgang til nye materialer direkte mens de fortsatt reiser.

typer

Det finnes to typer av virtuelle private nettverk: bruker-til-nettverk forbindelser og nettverk-til-nettverk-tilkoblinger. I en bruker-til-nettverkstilkobling, tilgang til en enkelt bruker et eksternt nettverk. De får tilgang til den fjerne nettverket mens brukere av nettverket er bare i stand til å få tilgang til nettverksressurser for enbruker. I et nettverk til nettforbindelse vil en eller flere datamaskiner i nettverk å koble til via VPN til datamaskiner som i nettverk på et annet sted.

Disse datamaskiner i nettverk (og eventuelle andre datamaskiner som deler et nettverk med dem og bruke dem som et tilgangspunkt til den virtuelle nettverk) vil være i stand til å få tilgang til de tilgjengelige nettverksressurser fra den fjerne verten nettverk, mens deres fulle nettverksressurser vil bli gjort tilgjengelig også.

betraktninger

Nytten av et virtuelt privat nettverk kan stole på noen faktorer. Hastigheten som filer og andre ressurser kan overføres gjennom en virtuell nettverkstilkobling avhenger av internettforbindelse hastighet for begge parter, og kan være betydelig tregere enn en in-nettverket overføre når datamaskiner er fysisk koblet sammen.

En VPN er også avhengig av nødvendige filer og ressurser å være åpen for deling; hvis en VPN er koblet til en rekke nettverk som ikke tillater fildeling, vil den eksterne brukeren være i stand til å få tilgang til nettverksressurser som de forsøker å bruke. Navnet på den virtuelle private nettverk og IP-adressen til vertsdatamaskinen eller serveren vil være nødvendig for å få tilgang til nettverket, slik at de må skrives ned eller lagres som en Internett-snarvei hvis den virtuelle nettverkstilkoblingen kommer til å bli brukt.

advarsler

Mens et virtuelt privat nettverk er generelt ansett for å være en sikker nettverkstilkobling, er det viktig å huske at det fortsatt er et middel til å gi direkte nettverkstilgang via Internett. Pass på at ingen uønskede datamaskiner er i stand til å koble til brukerens datamaskin eller et nettverk som har tilgang til VPN for å hindre uautorisert tilgang.

Likeledes, tilgang til data som den virtuelle nettverksnavnet og IP-adressen skal aldri bli delt, og forbindelsen bør lukkes helt etter hver økt er avsluttet.