Hvordan aktivere VNC i Linux

Som i 2010, Virtual Network Computing, eller VNC, har blitt en industristandard for remote desktop administrasjon. VNC klienter og servere er nå inkludert med alle store operativsystem, mens tredjepartsklienter som forbedrer på VNC-protokollen florerer. Hver Linux-distribusjon kan variere i programvaren det kommer prebundled med, men både Gnome og KDE desktop-miljøer kommer med sine egne VNC suiter bygget i. Siden de fleste Linux-distribusjoner nå kjøre Gnome som standard, den vanligste Linux VNC-server har blitt Vino, med sin klient-følges Vinagre.

Bruksanvisning

1 Naviger til "System" og deretter "Preferences" -menyen øverst til venstre del av skjermen hvis du kjører Gnome skrivebordsmiljø. Under "Innstillinger" undermenyen, klikk på "Remote Desktop". Hvis du kjører KDE, klikker du på K-menyen, og under "Internett-tilkobling", velg programmet "krfb" for å konfigurere skrivebordsdeling. Noen ganger vil krfb må nås på KDE ved å navigere til "Systeminnstillinger" -menyen, deretter "Deling", "Desktop Sharing" og deretter "Konfigurer".

2 Aktivere VNC-server i Gnome ved å velge å tillate eksterne skrivebordstilkoblinger. Det samme gjelder for krfb i KDE. Du må kanskje klikke på "Konfigurer" -knappen fra hoved krfb vinduet for å få tilgang til alternativene.

3 Endre personlige preferanser som kan gjelde for din server. Slik at bare lokale tilkoblinger er et godt sikkerhetstiltak, og sette et passord er sterkt anbefalt. I krfb, kan du velge å bare tillate brukere du har sendt en invitasjon til. Invitasjoner vil tilfeldig generere sine egne passord med hver forespørsel. Dette er en utmerket funksjon for alle som er opptatt med å gi ut en statisk session passord.

4 Lukk vinduet Innstillinger og starte VNC-server ved å klikke på "Apply" eller "Start", avhengig av hvilket skrivebordsmiljø du bruker. Dette kan være et godt tidspunkt for å muliggjøre en SSH, eller Secure Shell, server hvis du har planer om å tillate tilkoblinger fra utenfor ditt lokale nettverk.

Hint

  • Hvis en klient har problemer med å koble til serveren, vil termin portene 5500 og 5900 på brannmuren eller har brukeren starte sin VNC klient i lyttemodus. Deretter kan du prøve en omvendt-tilkobling, slik at serveren spør klienten for en tilkobling først.
  • VNC i sin natur er en usikker protokoll. Sikkerhetseksperter foreslår tunnel dine forbindelser via SSH hvis du har planer om tilkobling, eller kjører, en server som tillater tilkoblinger via det offentlige Internett.