Hvordan bruke Windows-gjenopprettingskonsollen

Når en Windows XP-maskin ikke klarer å starte, ofte den eneste måten å lagre viktige filer eller reparere installasjonen er å bruke Windows-gjenopprettingskonsollen. Dette kan være en ganske komplisert prosess som Microsoft anbefaler for avanserte brukere.

Bruksanvisning

Installer Windows-gjenopprettingskonsollen

1 Start datamaskinen og få tilgang til BIOS-skjermen. Dette gjøres ofte ved å trykke på "Delete" eller "F8" under system start, men det kan være forskjellig for hver datamaskin. Det er vanligvis en liten instruksjons melding, for eksempel "Trykk på Slett for å Enter Setup" under system start. Hvis ikke, se i systemhåndboken.

2 Konfigurere datamaskinen til å starte fra CD-ROM først. Hver BIOS-skjermen er forskjellig, men det vil være en "Boot Options" skjerm med oppstartssekvensen. Det må være konfigurert til å starte fra CD-ROM før harddisken. Sørg for å lagre innstillingene når du går ut av BIOS setup-skjermen.

3 Sett inn Windows XP CD-ROM i stasjonen og start maskinen på nytt. Hvis du ikke har installert CD, gå online support senter Microsoft og det vil lede deg gjennom hvordan du får en (se Ressurser nedenfor). Datamaskinen skal starte på nytt og starte opp fra CD-ROM. Hvis du får en melding som sier, "Trykk en tast for å starte fra CD," trykker en tast eller maskinen vil automatisk starte opp fra harddisken. Denne meldingen er ment for å gjøre Windows installere prosessen litt enklere.

4 Se etter den blå skjermen som Windows laster noen drivere det trenger. Ikke bekymre deg, dette er ikke den skjebnesvangre "blue screen of death». Skjermen kan ta noen minutter eller lenger hvis du har en treg eller gammel CD-ROM-stasjonen. Når presentert med en "Velkommen til installasjonsprogrammet" vises, trykker du "R" starte gjenopprettingskonsollen.

5 Velg riktig installasjon når gjenopprettingskonsollen spør deg hvilken Windows-installasjonen du vil reparere. Hvis du bare har en Windows-installasjon, trykk på "1" og trykk "Enter". Hvis du har mer enn en Windows-installasjon, være svært forsiktig med å velge den som har sviktet, eller du skal tørke ut all informasjonen på denne installasjonen.

6 Skriv inn passordet for administratorkontoen. Du må skrive inn dette passordet før gjenopprettingskonsollen vil fungere. Dette er for å hindre noen fra å bruke gjenopprettingskonsollen uten å ha administratortilgang til datamaskinen.

Bruk Windows-gjenopprettingskonsollen

7 Skriv "Recovery Console Commands" eller "Hjelp" ved ledeteksten for å bli presentert med en liste over kommandoer. Du vil ha full tilgang til filene på harddiskene, muligheten til å kopiere dem til andre harddisker og andre spesielle kommandoer tilgjengelig for å reparere oppstartssektoren, deaktivere tjenester, fjerne drivere og partisjone disker.

8 Skriv "help kommando" (der kommandonavn er bestemt kommando) for å lære mer om en kommando og dens funksjoner.

9 Følg miljøregler som er i kraft i gjenopprettingskonsollen. Du kan se på miljøet ved å skrive "set" og trykker "Enter". Standard Reglene er som følger: AllowAllPaths = false, AllowRemovableMedia = USANN, AllowWildCards = USANN, NoCopyPrompt = USANN. I hovedsak betyr dette at du ikke vil ha tilgang til mapper og undermapper utenfor denne installasjonen eller flyttbare medier, kan bare slette og kopiere med wildcard støtte, og vil alltid trenger å bekrefte en overskriving.

Slett gjenopprettingskonsollen

10 Avslutte gjenopprettingskonsollen ved å skrive "Exit" på kommandolinjen. Datamaskinen skal starte på nytt, og da bør du klikke på "Start" -menyen og velg "Min datamaskin" og deretter velge harddisken på hvilke gjenopprettingskonsollen ble installert.

11 Velg "Verktøy" -menyen og velg "Mappealternativer" og deretter "Vis".

12 Velg "Vis skjulte filer og mapper" i kategorien Vis, og deretter fjern "Skjul beskyttede operativsystemfiler" i boksen. Klikk på "OK".

1. 3 Slett både "Cmdcons" og "Cmldr" fil i rotkatalogen, og klikk deretter på "Boot.ini" filen.

14 Velg "Properties" og fjern "Read Only" boksen. Klikk på "OK".

15 Åpne "Boot.ini" filen i Notepad, slette oppføringen for gjenopprettingskonsollen og lagre filen. Oppføringen slette skal lyde: C: \ cmdcons \ bootsect.dat = "Microsoft Windows Recovery Console" / cmdcons.

16 Gå tilbake til "Egenskaper" og endre Boot.ini-filen tilbake til en skrivebeskyttet status. Lagre filen på nytt.

Hint

  • Hvis du ikke vet administratorpassordet, kontakter du personen som har installert Windows på datamaskinen. Forhåpentligvis vil hun være i stand til å gi den til deg.
  • For å bruke Windows-gjenopprettingskonsollen, trenger du en Windows XP-installasjon CD. Windows XP Restore disker selges av OEM som Dell eller Gateway ofte ikke har tilgang til Windows-gjenopprettingskonsollen.