Hvordan du gjør en systemgjenoppretting i Linux

Linux tilbyr ikke en standard systemgjenoppretting på samme måte som Windows gjør; Dette kan være fordi mange Linux-problemer kan løses uten å gjøre en full gjenoppretting av operativsystemet, eller fordi mange operativsystemfeil kan løses med bruk av et operativsystem Live-CD. Det betyr ikke at det ikke er noen måte å sikkerhetskopiere og gjenopprette data. Den enkleste metoden for systemgjenoppretting krever bruk av Partimage, et program som lar deg lage sikkerhetskopier av dine partisjoner og gjenopprette dem ved hjelp av kommandolinjen.

Bruksanvisning

Installere og kjøre Partimage

1 Besøk nettsiden til Partimage opensource disk backup-programvare. Slik installerer Partimage åpne et nytt terminalvindu og skriv "sudo apt-get install partimage."

2 Skriv inn kommandoen "su" i terminalvinduet og skriv inn passordet når du blir bedt for å kjøre programmet som root bruker.

3 Avmontere partisjonen som du ønsker å sikkerhetskopiere. Type "sudo umount / dev / sda1," erstatte "sda1" med navnet på partisjonen du ønsker å avmontere. Partimage vil ikke være i stand til å sikkerhetskopiere en partisjon dersom den er montert. Vær oppmerksom på at når partisjonen er avmontert vil du ikke kunne få tilgang til det eller data på denne partisjonen før den er montert igjen.

4 Kjør programmet ved å skrive kommandoen "partimage." Dette vil bringe opp det grafiske brukergrensesnittet, også kalt GUI, i terminalen. Dette er den enkleste metoden for å lage din backup.

Opprette en sikkerhetskopi i Partimage

5 Velg partisjonen til å sikkerhetskopiere fra listen som vises ved hjelp av piltastene. Når partisjonen er valgt, trykker du på høyre pil eller TAB for å gå til "Image fil for å lage / bruke" input boksen.

6 Skriv inn navnet på bildefilen. Bruk filtypen for komprimeringstype du har tenkt å bruke: .gz indikerer gzip, og .bz2 indikerer bzip2.

Bzip2 tilbyr en mindre filstørrelse, men tar lengre tid å lage. GZip skaper raskere, men gjengir en større fil.

7 Under "Tiltak som skal gjøres," velg "Lagre partisjonen til ny bildefil."

8 Trykk TAB til du kommer til "Next (F5)" og trykk på mellomromstasten for å velge det, eller trykk F5-knappen på tastaturet.

9 Velg fra det neste settet med alternativer komprimeringsinnstillingene og backup preferanser som best passer dine behov. Du kan velge å dele backup i flere mindre filer, som kan gjøre det enklere å lagre backup filene på zip disker eller i e-post.

10 Velg "Fortsett (F5)" eller trykk F5 på tastaturet.

Gjenopprette en partisjon med Partimage

11 Fra hoved Partimage menyen velger du "Restore-partisjonen fra en bildefil" fra under "Handling må gjøres" -menyen.

12 Skriv inn partisjon filnavn i "Image filen for å opprette / bruk" input-boksen.

1. 3 Velg "Next (F5)" eller trykk F5 på tastaturet.

14 Velg gjenopprettingsalternativene som passer best for dine behov og velg "Continue (F5)" eller trykk F5 på tastaturet.

Hint

  • Du kan skrive "partimage help" i terminalvinduet hvis du befinner deg forvirret med hensyn til hvordan visse kommandoer fungerer i programmet.
  • Når du gjenoppretter partisjon, vil alle eksisterende data på partisjonen gå tapt.