Hvordan lage bokstaver med aksent på en Mac

Hvordan lage bokstaver med aksent på en Mac


I mange språk er aksenter brukes til å skille mellom ulike ord og betydninger. I den skriftlige former av disse språk, blir aksenter brukes for å skille ulike ord som, uten bruk av aksenter, ville bli stavet det samme. Det er et stort utvalg av aksenter, men den mest vanlige, slik som akutt, alvorlig, og cirkumfleks merker, finnes på flere språk. Datamaskiner som kjører Mac OS X har muligheten til å bruke tastekombinasjoner, kalt hurtigtaster, for å legge aksenter over bestemte bokstaver i et tekstprogram.

Bruksanvisning

1 For å gjøre en akutt aksent, da i "O", trykk på "Option" og "E" tastene samtidig, etterfulgt av vokalen du vil aksent. Dette aksent kan brukes i ord som "qué", som betyr "hva" på spansk.

2 For å gjøre en cirkumfleks aksent mark, som i "O", trykk på "Option" og "I" tastene samtidig, etterfulgt av vokalen du vil aksent. Dette aksent kan brukes i ord som "côte", som betyr "kyst" på fransk.

3 For å gjøre en grav aksent mark, som i "O" trykk "Option" og "` "(Grave) taster samtidig, etterfulgt av vokalen du vil aksent. Dette aksent kan brukes i ord som "ma", som betyr "hånd" på katalansk.

4 For å gjøre en tilde mark, som i "O" trykk "Option" og "N" tastene samtidig, etterfulgt av bokstaven du ønsker å aksent. Tilde mark kan bare brukes med N, O og A bokstaver. Dette merket kan brukes i ord som "niño", som betyr "barn" på spansk.

5 For å legge til en omlyd til et brev, som i "ö", trykk på "Option" og "U" tastene samtidig, etterfulgt av vokalen du vil aksent. Dette aksent kan brukes i ord som "alter", som betyr "eldre" på tysk.

Hint

  • Aksenter brukes bare på vokaler, med unntak av tilde mark, som bare fungerer med bokstavene A, N, og O. Mac OSX vil ikke la deg aksent bokstaver som ikke aksent på alle språk.