Hvordan lage partisjoner i Linux

For mange er den vanskeligste delen av å installere et nytt operativsystem fatte begrepet partisjoner. Det trenger ikke å være. Partisjonering i Linux er enkelt hvis du har riktig programvare.

Bruksanvisning

1 Begynn Gparted. Hvis du installerer Linux for første gang, ikke fortvil --- de fleste moderne distribusjoner inkluderer Gparted som en del av installasjonsprosessen. For å kjøre Gparted innenfor eksisterende Linux-installasjon, først sørge for at den er installert (prøv å skrive "GParted" på kommandolinjen --- hvis det ikke skjer noe, trenger du ikke det.) Hvis det ikke er installert, ta kontakt med din distro hjemmeside for å se hvordan pakkehåndtering fungerer.
En spesielt enkel måte å bruke Gparted er Gparted Live-CD, som støvler en spesiell versjon av Linux sammen med programmet. Sjekk Resources i denne artikkelen for en link til live CD nedlasting.

2 Sett opp den nye partisjonen. Hvis det er tomt område på en tilkoblet stasjon, høyreklikk den og klikk "Format til", da filstrukturen du ønsker å formatere partisjonen til. Hvis denne partisjonen vil nås kun med Linux, bruker Ext3. Dersom det vil bli brukt av både Linux og Windows, bruker FAT32.
Lyst til å slette en eksisterende partisjon? Høyreklikk på den og klikk "Slett". Delingen vil bli tomrom, som deretter kan formatert.

3 Klikk på "Apply alle operasjoner" så snart du har satt alt opp slik du vil ha det. Partisjonering kan ta en stund, men når det er gjort, vil de nye partisjonene være klar til å gå.

Hint

  • Hvis du bruker en KDE-basert distro, vurdere å installere Qtparted i stedet for Gparted. Det er hovedsaklig det samme programmet, bare innfødt til KDE.A partisjonen kan ikke endres hvis det er i bruk. Bruk en Live CD hvis du vil fundamentalt endre den primære harddisken.
  • Formatere en eksisterende stasjon vil slette alt på den. Sørg for at du vet hva du gjør.