Linux Script Made Easy

Shell skript programmering er en enkel måte å lage små programfiler som kan gjøre enkle, repeterende ting for deg på din datamaskin. På denne måten er det ligner på Windows batch-filer. Det er lett å lære, ikke krever spesiell programvare for å skrive eller implementere, og kan være skrevet for Mac, Windows eller Linux operativsystemer.

Velg en teksteditor

For å skrive skall-skript, trenger du en god tekst editor - og det er ikke det samme som et tekstbehandlingsprogram. Mens Openoffice er en vanlig Linux tekstbehandlingsprogram, kan den ikke brukes til å skrive skript, som det legger end-of-line og andre usynlige tegn som vil påvirke skriptet. I stedet må du bruke en teksteditor. Emacs er en vanlig en som er inkludert i de fleste Linux-distribusjoner. Vim er en annen vanlig en. Begge er gratis, bør du finner du trenger å laste ned en.

Start en ny fil

Med din foretrukne redaktør åpen, starte en ny fil, kalt test.sh. Den første linjen i skriptet bør være

! / Bin / sh

Denne linjen forteller OS å kjøre filen ved hjelp av Bourne shell. De to første tegnene, "#", blir ofte referert til som "hash-bang" eller noen ganger "sha-bang".

vanlige kommandoer

Et skall skript bruker de samme kommandoene som du bruker når du samhandler med terminalen i Linux: echo, cd, ls, grep og andre. Du kan også bruke mer komplekse programmering konstruerer som variabel deklarasjon, hvis / annet, mens og etter looper.

For eksempel, hvis du ønsket å få en brukers navn og gjenta det tilbake til ham, ville du skriver

les ditt_navn

echo "Hei, $ ditt_navn - hvordan er du i dag?"

I dette tilfelle er ditt_navn en variabel som er tilordnet resultatet av den innebygde lesefunksjon, som får input fra brukeren. Så, i den andre linjen, prefacing ditt_navn med dollartegn forteller skriptet til å bruke variabelen, i stedet for å skrive den bokstavelige "ditt_navn".

programmering contructs

Du kan også skrive mer kompliserte strukturer som FOR sløyfer. For å bruke en for løkke, skriver du inn

for jeg i 1 2 3 4 5

gjøre

echo "Looping ... number $i"

ferdig

Igjen, i dette eksempelet, plassere $ symbol foran jeg tvinger skript for å bruke verdien for jeg så den går gjennom de fem gjentakelser av ekkoet kommandoen. Legg merke til at innholdet i DO / FERDIG syntaks konstruksjon rykkes å sette dem fra resten av skriptet.

kjøre skript

For å lage et manus kjørbar, må du først endre sine tillatelser. For å gjøre dette, åpner en terminal og navigere til plasseringen av filen. Skriv "chmod 755 test.sh" for å endre sine tillatelser. Nå, for å kjøre den, kan du bare skrive ./test.sh som du gjør med andre script.

Alternativt kan du skrive sh test.sh uten å endre filrettigheter å kjøre den.

lære mer

Shell scripting er som programmering, og jo mer du øver jo mer vil du lære og jo bedre vil du bli. Steve Parker nettsted har en svært informativ tutorial som kan lastes ned i PDF-format. TLDP.org har også en svært grundig tutorial, som gjør freeos.com.