Linux UNIX Tutorial

Linux er en åpen kildekode, Unix-lignende operativsystem. Åpen kildekode refererer til det faktum at hele operativsystemet kildekoden er fritt tilgjengelig for alle å se eller gjøre endringer som de ønsker. Det kalles Unix-lignende eller Unix-basert, fordi det er bygget ikke på AT & T Unix-kjerne, men heller på en kjerne laget av Linus Torvalds med en helt annen kodebase. Men sams operativsystemet Linux til mange av Unix strukturer og bruker de fleste av de samme kommandoene.

Operativsystemet

Operativsystemet (OS) Linux er basert på Linux-kjernen. Kjernen er et program som er ansvarlig for å administrere kommunikasjonen mellom maskinvare og programvare. Det er Abstraction Layer for minne, prosessorer og I / O-enheter som programvaren må kontrollere.

På toppen av kjernen ligger skallet. Skallet er laget mellom brukeren og kjernen. Skallet tolker kommandoene og utfører dem. Det er flere skall tilgjengelig for Linux-operativsystemer, men standard skall er Bash (Bourne Again) skall.

Det siste laget av OS er programmene eller programmer. Selv om skallet og kjernen finnes også programmer, blir de betraktet adskilt fra programmer som tekstbehandling og mediespillere.

File System

Filsystemet er hierarkisk i naturen, med base er rotkatalogen, merket med "/". Hver katalog under den kan til slutt spores tilbake til rotkatalogen. Hver katalog har en meget bestemt formål. For eksempel "/ home" katalog inneholder de personlige filene til hver bruker, den "/ bin" og "/ sbin" kataloger holde programfilene og "/ boot" katalog inneholder filene som trengs for å starte opp operativsystemet.

En annen viktig ting å merke seg er at alt i Linux er behandlet som en fil, inkludert programfiler, tekstfiler, kataloger og maskinvareenheter. Det er tre filtyper, og hver filtype har en bestemt funksjon. Vanlige filer er filer som tekstfiler og binære (programvare) filer. Katalogfiler holder bare navnet og identifikasjonsnummeret til hver fil holdt i katalogen. Enhetsfiler holder ingen informasjon, men er vant til å passere kommandoer til maskinvareenheter.

The Shell

Ofte når folk tenker på Linux operativsystem, tenker de på kommandolinjegrensesnitt (CLI) eller skall. Det er der du skriver inn systemkommandoer. For å få tilgang skallet, åpner du et terminalvindu. Terminalvinduet er vanligvis finnes under "System Tools" eller "Tilbehør" under hoved "Start" eller "Programmer" -menyen i det grafiske skrivebordet.

Når du åpner terminalvinduet, blir du presentert med ledeteksten, i form av "%" eller "$". Det er der du skriver kommandoer. Kommandoer er nødvendig å gjøre OS gjøre alt fra å manipulere tekstfiler til å manipulere maskinvare. Linux-kommandoen basen er for mange til å gå inn på detaljer her, men vanlige kommandoer kan bli funnet på BSD.org nettsted (se Ressurser nedenfor).

Den grafiske Desktops

Med fremme av de grafiske skrivebordene som Gnome eller KDE, kan du tenkes å bruke operativsystemet Linux i lang tid uten å åpne et terminalvindu. De fleste av dag-til-dag oppgaver nå har et grafisk brukergrensesnitt (GUI) av noe slag eller en annen. Hver desktop miljøet har sitt eget sett med fordeler og ulemper. For eksempel er KDE en mer robust skrivebordsmiljø, med forbedret grafikk og menyer. Gnome er mer utilitaristisk i utseendet. Skrivebordet som du velger er utelukkende en personlig preferanse, og noen mennesker liker å installere både Gnome og KDE og bytte mellom de to.

Det er viktig å merke seg at ikke alle programmer som er laget for Gnome vil kjøre under KDE, og vice versa, uten desktop-spesifikke bibliotek installert. Men hvis det er et program som gjør en ting i Gnome, kan du være rimelig sikker på at det er et lignende program i KDE.

Nå som du har en grunnleggende forståelse av Linux OS, den beste måten å lære mer er å velge en distribusjon som Ubuntu eller Fedora og installere den (se Ressurser). Erfaring er uten tvil den beste læreren i dette tilfellet.