Om fildeling

Det finnes en rekke datanettverk som fremmer opplasting og nedlasting av filer og informasjon. Prosessen med å hente eller levere denne informasjonen kalles fildeling. Fildeling har eksistert i sin nåværende form siden 1990-tallet, og har vært gjenstand for søksmål etter medieselskaper på grunn av opphavsrettslige spørsmål. I tillegg fildeling nettsteder utgjøre en risiko for sikkerheten til et nettverk eller en datamaskin på grunn av virus og malware.

Funksjon

Fildeling bruker et nettverk for å tillate opplasting og nedlasting av ulike datafiler. Dette nettverket er vanligvis basert på peer-to-peer-modellen, i hvilke filer som er plassert på personlige datamaskiner som fungerer som servere for å laste opp filer til andre brukere som laster ned denne informasjonen. Peer-to-peer nettverk gir ofte insentiver til sine brukere til å engasjere seg i både prosessen for nedlasting og opplasting i et forsøk på å beholde en større katalog med filer på hånden. Denne prosessen er forskjellig fra fil handel, hvor filene som lastes ned av en bruker må handles for filer brukeren opplastinger.

typer

Fildeling kommer i mange formater. Serveren-klient systemet bruker en sentralisert server system som styrer brukertrafikk. Kataloger av delte filer blir kategorisert og oppdateres etter hvert som brukerne lenge på. Brukere sende meldinger til den sentrale serveren ber om en bestemt fil og serveren svarer ved å sende en liste over noder som besitter de filene, og brukerne kan deretter laste ned informasjonen.

Desentraliserte nettverk gir mulighet for en rekke noder å bli satt på plass, med høyere kapasitet noder opptrer som indekser for søk. Dette gjør det mulig for større nettverk uten en sentral server.

Anonyme peer-to-peer-nettverk direkte trafikk gjennom en serie av proxy-klienter, i hovedsak fungerer som indeks noder. Dette gjør det mulig for brukere å beholde en viss grad av anonymitet samt koble til andre spesifikke brukere uten å sende en melding over hele nettet.

Streamingtjenester er raske å bli den foretrukne metoden for fildeling, som de tillater for strømmer av informasjon som skal sendes. I stedet for å servere eller noder i et nettverk struktur, kan de strømmer av informasjon utnyttes i sann tid. Disse er populære for radio og TV-bruk.

Historie

Den første globale fildelingsnettverk på plass var USENET. Grupper vil laste opp filen til en bestemt stilling og alle medlemmene i gruppen kunne laste ned denne filen. Dette avhengig av enkeltpersoner som ber om spesifikke filer fra sine jevnaldrende for å laste dem ned.

Den neste store fildelingsnettverk var Napster, som støttet seg på en server-klient system for å overføre filer. I utgangspunktet en gratis tjeneste, møtte selskapet juridiske vanskeligheter på grunn av opphavsrettslige spørsmål og endret til et gebyr-basert tjeneste i 2002.

De moderne peer-to-peer nettverk er dominert av streamingtjenester og BitTorrent, samt noen desentraliserte nettverk som Fasttrack og Ares Galaxy.

Betydning

Fildeling har spredd seg over hele verden, spredd av høyhastighets Internett-bruk. Peer-to-peer nettverk har ansporet en debatt om lovligheten av å dele opphavsrettsbeskyttet lyd og visuelt innhold og dens virkninger på ulike bransjer.

Musikkindustrien har blitt spesielt hardt rammet, som utveksling av små filer som sanger og album tillatt for brukere å hente den informasjonen de var ute etter i en svært kort tid og med minimal kostnad. Musikk selskaper har begynt å bekjempe dette med lovlig nedlasting nettsteder der en bruker kan betale en liten avgift for å laste ned sanger og album.

Film- og TV-bransjen har også justert sine forretningsmodeller, slik at tilgang til streaming av filmer og TV-programmer i et forsøk på å begrense mengden av brudd som oppstår.

Advarsel

Bruk av fildelingsnettverk kommer også med en rekke farer generelt forbundet med Internett. Mange filer kan feilmerket eller bevisst skjult for å infisere nettverket eller en enkelt datamaskin med spyware, malware, trojanere eller virus.

I tillegg har mange søksmål stammet fra bruk av peer-to-peer-nettverk. Musikkindustrien spesielt har lansert saker mot brukere og nettverk for å avskrekke ulovlig brudd på opphavsretten.