Slik bruker du en nettverksruter

En ruter tjener mange formål innenfor vanlig nettverk. Det gjør at alle datamaskinene i nettverket til å kommunisere med hverandre, for å overføre filer, dele skrivere, og utføre andre oppgaver. En nettverksruter gir også en Internett-forbindelse som skal deles mellom flere datamaskiner. Til slutt, det beskytter det lokale nettverket fra andre på internett som kan ha nefarious formål i tankene. Heldigvis har dagens nettverksrutere blitt mye enklere å bruke, selv for de som er rimelig ny til nettverk.

Bruksanvisning

1 Koble nettverksruteren til datamaskiner og Internett-tilkobling. Det er vanligvis en gruppe på fem eller flere Ethernet-porter på baksiden av ruteren. En port, som er atskilt fra de andre, er kjent som WAN porten, eller regionnett port. Koble en Ethernet-kabel fra denne porten til bredbåndsmodemet. Deretter kobler hver datamaskin i nettverket til en av de gjenværende Ethernet-porter. Hvis ruteren er av den trådløse variasjon, ikke alle datamaskiner som har trådløse kort ikke trenger å være forbundet med en Ethernet-kabel. Slå på ruteren.

2 Se i ruterens brukerveiledning for å lære hvordan du kan få tilgang til online-konfigurasjonsprogrammet. Vanligvis er en web-adresse som "http://192.168.1.1" skrives inn i adresselinjen i ruteren fra nettleseren på en Ethernet-tilkoblet datamaskin. Den numeriske delen av adressen bør erstattes med ruterens standard IP-adresse. Ruteren vil deretter be om standard administratornavn og passord. Skriv inn denne informasjonen som anvist i bruksanvisningen. En side med en gruppe innstillinger vises. En rekke faner eller lenker vil tillate deg å forandre sider og finne flere innstillinger. Navnene på kategoriene, og hva som er inneholdt i hver, vil variere fra ruter til ruter, men det bør være relativt enkelt å finne innstillingene som må endres.

3 Konfigurer hvordan datamaskinene på nettverket vil bli behandlet. Dette kan vanligvis gjøres fra hovedsiden. Enten statisk eller dynamisk adressering kan velges. Dynamisk adressering er enklere å sette opp, og tillater flere datamaskiner som skal legges til nettverket uten å måtte konfigurere ruteren. Med dynamisk adressering, kan du vanligvis la standardinnstillingene. Hvis statisk adressering er valgt, må du velge en annen IP-adresse for hver datamaskin. Statisk IP-adressering, derimot, er mer pålitelig fordi en bestemt datamaskin adresse aldri endres, noe som gjør det enklere å konfigurere visse applikasjoner som er avhengige av IP-adresser.

4 Aktiver brannmuren, hvis ønskelig, ved å velge fanen sikkerhet. En brannmur beskytter nettverket mot angrep fra andre på internett. Mens hver datamaskin bør ha sin egen brannmur installert, vil muliggjøre ruterens brannmur legge et ekstra lag med beskyttelse. I de fleste tilfeller vil standardalternativene for brannmuren være tilstrekkelig.

5 Sett opp port forwarding, også kjent som Network Address Translation (NAT), dersom du har spill, peer-to-peer-programvare, eller andre programmer som trenger mindre begrenset tilgang til internett. Kategorien bør merkes "Port Forwarding" eller "NAT". Du må vite IP-adressen til maskinen som porten vil bli videresendt, og du trenger å vite porten til å åpne, samt kommunikasjonsprotokoll at det vil bruke. Se i dokumentasjonen til programmet for denne informasjonen.

6 Konfigurere de trådløse innstillingene, hvis ruteren er av den trådløse varianten. Du må sette SSID nettverksnavn, trådløs radiokanalen, og du bør også aktivere trådløs kryptering for å beskytte nettverket.

7 Endre standard administratornavn og passord på ruteren. Dette vil gjøre det vanskeligere for uvedkommende å få kontroll over ruteren. Det er mange andre mindre innstillinger som kan justeres i nettverksruteren, og de varierer fra merke til merke og modell til modell. Slå opp i dokumentasjonen til ruteren for mer informasjon om bestemte innstillinger.