Slik kjører Linux på en HP

Slik kjører Linux på en HP


Linux er et lett operativsystem som besitter designkonsepter som ligner på UNIX datasystemer fra 1970 og 1980-tallet. En av de mest populære Linux-distribusjonene er Ubuntu Linux, som tilbyr et kommandolinjegrensesnitt, samt et grafisk brukergrensesnitt.

Du kan installere Linux på en HP-datamaskin uten å fjerne den originale Windows installere. Hvis du vil kjøre Linux på en HP-datamaskin, må du opprette en blokk med plass på harddisken for å laste operativsystemet, og deretter installere Ubuntu Linux fra en Live-CD.

Bruksanvisning

1 Klikk på "Start". Klikk "Control Panel". Velg "System og sikkerhet", deretter "Administrative verktøy."

2 Dobbeltklikk på "Computer Management". Velg "Disk Management" fra ruten til venstre.

3 Høyreklikk på "C:" kjøre. Velg "Shrink Volume" fra kontekstmenyen. Vent til meldingen "Spørre Volume for Tilgjengelig Shrink Space, vennligst vent" forsvinner. Det kan ta flere minutter for Windows til å analysere disken.

4 Skriv inn minst "10000" inn i "Angi hvor mye plass å krympe i MB" -feltet. Klikk "Shrink".

5 Klikk "Start" og deretter høyreklikk på "Computer". Klikk på "Properties" for å åpne "System" -vinduet.

6 Se informasjon ved siden av "System Type" for å finne ut om et 32-bit OS eller 64-bit OS er installert på HP datamaskin.

7 Gå til Ubuntu Linux hjemmeside Ubuntu.com og naviger til "Downloads" -delen. Klikk på "Last ned", deretter "Last ned og installer».

8 Velg 32-bit eller 64-bit OS fra rullegardinmenyen, avhengig av informasjonen du finner i vinduet "System" i trinn 6. Klikk "Start nedlasting" og lagre filen på skrivebordet. Høyreklikk på filen når nedlastingen er fullført, og velg "Burn Disc Image" fra kontekstmenyen.

9 Sett inn en blank DVD i HP CD-stasjonen. Marker platen brenneren fra rullegardinmenyen. Klikk "Burn" for å lage en Ubuntu Linux Live-CD.

10 Start datamaskinen på nytt. Trykk på "F10" tasten så snart HP splash skjermen ser ut til å gå til BIOS-oppsettet. Noen modeller gjenkjenne "F2" eller "F6" som BIOS setup-tasten.

11 Bruk piltastene for å gå til "Boot" eller "Avansert" fanen. Velg "Boot Order" eller "Boot Device Priority".

12 Følg instruksjonene i den venstre ruten i BIOS for å sette "CD-ROM" eller "DVD-ROM" til toppen av listen.

1. 3 Trykk "F10" for å lagre endringene og avslutte fra BIOS. HP Datamaskinen vil automatisk starte fra Linux CD.

14 Klikk "Install", velg deretter språket ditt fra ruten til venstre. Klikk "Forward". Velg region fra kartet, klikk deretter på "Forward".

15 Velg et tastaturoppsett fra listen, og klikk deretter på "Forward". På "Forbered Disk Space" skjerm, velg "Bruk største sammenhengende ledig plass."

16 Klikk "Forward". Opprett et nytt brukernavn og passord. Velg dine innloggings preferanser og klikk "Forward".

17 Merk av i boksene ved siden av de ønskede elementene på "Overføre Documents and Settings" skjermen for å importere Windows filer til Ubuntu Linux installere. Klikk "Forward".

18 Gjennomgå valgene på "Klar til å installere" skjerm. Klikk "Install". Start datamaskinen på nytt når du blir bedt og fjerne DVD.

19 Gå tilbake til BIOS setup og endre boot device tilbake til harddisken. Lagre innstillingene og avslutte. Velg "Ubuntu Linux" når oppstartsmenyen kommer opp å begynne å bruke Linux på HP datamaskin.

Hint

  • Sikkerhetskopier filene på harddisken før du prøver å installere Ubuntu Linux på harddisken.