Typer av nettverksoperativsystemer

Typer av nettverksoperativsystemer


Et nettverksoperativsystem (NOS) er et operativsystem (OS) designet spesielt for servere. Disse operativsystemene har blitt optimalisert for håndtering av eksterne klientforespørsler og effektivt serverer data. Network operativsystemer som regel har flere nettverksadministrasjon evner til å administrere brukere og filrettigheter. Noen kan støtte distribuert databehandling, gjengi gårder og clustering evne.

BSD Operativsystemet

Berkley Software Distribution (BSD) er et UNIX-lignende operativsystem utviklet gjennom 1980-tallet og tidlig på 1990-tallet. Kommersiell UNIX distribusjoner og enterprise pakker ofte brukt BSD som en kjerne. Sun OS, Nextstep og Ultrix var populære systemer som deler en Berkley UNIX kjerne. I dag har BSD blitt erstattet av en familie av åpen kildekode-prosjekter, hver med sine egne etablerte mål. Alle operativsystemer i den utvidede BSD familien kan brukes som en nettverksserver.

Linux-operativsystemer

Ved hjelp av en Linux-distribusjon for et operativsystem nettverk er svært vanlig og er OS av valget når du kjører verdens raskeste superdatamaskiner. Lisensiert under GNU General Public License (GPL), er Linux anses åpen kildekode og fri til å distribuere. Som Berkley UNIX, har Linux blitt brukt til å utvikle bedriften server operativsystemer. Oracle Enterprise Linux brukes vanligvis på Oracle Sun-servere og er delvis basert på kode fordelt som Red Hat Enterprise Linux. Andre Linux distribusjoner er pakket sammen som LAMP bunter --- et akronym for "Linux, Apache HTTP Server, MySQL, og PHP" --- henviser til den klassiske, alt-i-ett, open-source serverprogramvaren. LAMP bunter er attraktive for rask distribusjon, portabilitet og skape utviklingsmiljøer.

Microsoft Windows Server operativsystemer

Microsoft Windows linje har en egen gren av serveroperativsystemer utformet for å dra nytte av den sterke Microsoft tilstedeværelse i næringslivet, myndigheter og store enterprise markeder. Windows-servere skryte interoperabilitet og ytelse fordeler ved bruk av andre Microsoft-produkter og teknologier. Active Directory Domain Services, Microsoft Exchange Server, Microsoft SQL Server, Microsoft Sharepoint og Internet Information Services (IIS), er alle unike for Windows-servere. Som LAMP-pakker, kan Windows-administratorer finne WAMP bunter for å lette installasjon og konfigurasjon av Apache, MySQL og PHP.

Apple Mac OS operativsystemer

Mac OS X Server er et Unix-lignende operativsystem utviklet av Apple for forvaltningen av Mac-baserte og blandede nettverk. Mac-produksjon maskiner blir ofte brukt i 3D design og bevegelig grafikk produksjon hvor distribuere en intensiv oppgave over et helt nettverk er avgjørende. Server-administratorer kan bruke den medfølgende Xgrid system for raskt å etablere klynger av Mac OS X-maskiner som kan håndtere fordelt oppgaver. Som Microsofts server linje, gir Mac OS X Server administrasjon og forvaltning av Apple desktop suite.