Typer Metadata

Metadata er informasjon som gjør det lettere for deg å få, bruk eller forvalte ressurser eller objekter. Per definisjon er det i utgangspunktet "data om data". Metadata inneholder et bredt spekter av informasjon og kan deles opp i tre hovedtyper: beskrivende metadata, strukturelle metadata og administrative metadata.

beskrivende

Beskrivende metadata inneholder informasjon eller søkeord som beskriver ressurser og hjelper deg med å finne disse ressursene i et system. En bok katalog system er et eksempel på beskrivende metadata. Den inneholder informasjon som bok katalognummer, fag, kategorier, titler og forfattere; noen som du kan bruke til å søke etter bestemte bøker i et bibliotek. Beskrivende metadata er også ofte brukt for å lage websider. Det inneholder informasjon som side søkeord, beskrivelse, tegnsett, språk og hvordan du vil søkemotor edderkopper til å arkivere websiden.

Strukturell

Strukturelle metadata beskriver et objekt struktur, enten det er tabeller og kolonner i en database, en spilleliste på en CD eller sidene i en bok. Det hjelper folk å navigere gjennom ressurser ved hjelp av indekser og selv beskriver hvordan noen objekter forholde seg til andre, for eksempel en fil sekvens. Strukturelle metadata kan inneholde tilleggsinformasjon inkludert logiske grenser, posisjon i minnet, og selv beskrive hvordan og hvorfor objektet er brukt.

administrative

Administrative metadata hjelper folk administrere ressurser og gir informasjon som filtyper, opprettelse datoer, kvalitetskontroll og tilgangsnivåer. Folk bruker den til å spille både kortsiktig og langsiktig informasjon om datainnsamlinger. For eksempel administrative metadata om en dataskjerm dokumenterer skjermens størrelse, modell, oppløsning, farger, lys og strømkilder. Du kan bryte administrative metadata inn i undergrupper inkludert rights management metadata som beskriver eiendomsrettigheter for objekter, og bevaring metadata, som arkiver ressurs informasjon og bevarer det.

Bruker

Alle typer metadata har strukturer som enten beskriver en ressurs, forklarer formålet eller finner det på et system for deg. De sørger for at ressursene forblir tilgjengelig og relevant informasjon er tilgjengelig når du trenger det. Men du trenger ikke å lage alle tre typer metadata for hver ressurs. For eksempel, hvis du har gjort et flytskjema for etablering av et program, inkludert strukturelle og administrative metadata kan hjelpe. Men ingen av disse typene er hensiktsmessig når du oppretter et nettsted søkemotor.