Virkningene av Multitasking på prosessorer

Hvis du kjører mer enn ett program på datamaskinen på en gang, er datamaskinen multitasking. Uten den evnen, kan du bare bruke den til en ting om gangen: Spill musikk eller skrive et dokument, for eksempel, men ikke begge deler. De fleste dataprosessorer håndtere en oppgave til enhver øyeblikk, bytte frem og tilbake mellom dem så fort det vises arbeidet som skjer kontinuerlig.

Forkjøpsrett

Multitasking er enten preemptive eller ikke-preemptive. I et ikke-preemptive operativsystem, når en programmerer tildeler prosessoren en oppgave, vil prosessoren ikke stoppe før programmet gjør det mulig å skifte jobb. I slike systemer må programmerere kode programvaren til frivillig å dele prosessoren. Hvis et program ikke gir, kan systemet krasjer. I forkjøpsrett operativsystemer, kan datamaskinen tvinge prosessoren til å endre oppgaven det fungerer på. Preemptive systemer enten setter begrensninger for hvor lenge hver oppgave styrer prosessor eller rangerer oppgaver etter prioritet.

Kjerne

Hvis systemet har en kjerne i den sentrale processing unit eller CPU, handel av mellom oppgaver er det beste den kan gjøre. Hvis du har en dual-core datamaskin, men kan systemet fungere på to oppgaver samtidig. For eksempel, hvis du skriver et dokument i Word mens du kjører en anti-virus scan, kan en kjerne vie seg helt hvert program. Dette setter fart på datamaskinens drift, og som hver kjerne bare håndterer halvparten av belastningen, de begge kjøre mer effektivt enn i en single-core system.

threading

Threading er multitasking innenfor et bestemt program. Hvis programmet tildeler data flere oppgaver - å samle data, opprettholde nettverkskommunikasjon, kjører et grensesnitt - prosessoren bryter disse oppgavene ned til individuelle tråder og beveger seg mellom hver tråd og tilbake før de oppgavene er ferdig. CPU håndterer skiftene mellom trådene så fort de ser ut til å kjøre samtidig. Fordi trådene har samme minne, de kommuniserer informasjon med hverandre effektivt, forbedre programmets ytelse.

Hyper-Threading

Hyper-threading er hva som skjer når du bruker en prosessor som bokstavelig talt fungerer på to ting samtidig. Hyper-threading prosessorer funksjon som om de var doble kjerner, i stand til å håndtere to tråder på en gang. Dette øker prosessorhastigheten i behandlingsoppgaver, i noen tilfeller å oppnå 30 til 50 prosent bedre ytelse når fleroppgavekjøring med spesielle programmer. Operativsystemet tildeler hyper tråder til prosessoren på samme måte som det gjør i en konvensjonell gjengesystem.