Fakta om datamuser

Sjansene er, hvis du leser denne siden, har du en mus i hånden akkurat nå. Som de fleste enheter i hjemmet ditt, du arbeider med det hver dag uten å gi en tanke til hvor den kom fra. Men tenk på dette: den lille enheten ble oppfunnet mindre enn et halvt århundre siden, og har kommet for å definere mye av måten vi bruker en datamaskin.

Oppfinnelse

Musen ble oppfunnet i 1964 av Douglas Englebart, som var på utkikk etter en intuitiv måte å menneske-maskin interaksjon. Blant hans mange prototyper var en enhet som drives med brukerens knær og en gigantisk spor-ball. Englebart besluttet hans favoritt av enhetene var en enkel trekasse han skapte med to vinkelrette hjul på bunnen, da dette designet var enkelt å bruke og svært nøyaktig.

utbredt bruk

Utbredt bruk av mus gjorde egentlig ikke skje før 1984, da Apple Macintosh treffe markedet. Fordi dette var den første allment brukte datamaskin til å bruke en grafikk brukergrensesnitt (GUI) i stedet for en ledetekst-basert grensesnitt, det var den første allment brukte datamaskin til å ha behov for en mus. Fordelene med GUI ble klart etter dette, og så musen ble et symbol for databehandling av de tidlige 90-tallet.

typer

Tidlige eksempler på mus var vanligvis av "ball mus" variasjon. Ballen musen er som Endelbart opprinnelige tre mus med to hjul, men de to hjulene er flyttet av en ball, slik at musen for å bevege seg i flere retninger lett. Dette designet var dominerende helt til slutten av 90-tallet, da den optiske musen ble billig nok til å være salgbare. Denne typen mus ble oppfunnet på 1980-tallet, og eliminert behovet for en ball som plukker opp skitt over tid, eller for noen bevegelige deler i det hele tatt. Også tilgjengelig i dag er den laser mus, som er kjent for sin nøyaktighet og dens evne til å arbeide uten en fast, flat overflate.

knapper

Antallet knapp på en mus har utviklet seg over tid. I lang tid, noen mus på en Apple-maskin hadde bare én knapp, i et forsøk på å gjøre enheten så enkel å bruke som mulig. På grunn av dette begrenset funksjonalitet, men mange datamaskinprodusenter eksperimentert med flere knapper; et tre eller fem knapps mus var ikke veldig uvanlig på midten av 90-tallet. I dag, de fleste mus har to knapper, og vanligvis et rullehjul mellom dem.

Weird Mus

I dag er det en rekke merkelige eksempler på musen på markedet. I Japan, selger Sony en mus som fungerer som en telefon for Skype; når telefonen ringer brukeren bare åpner mus, mobiltelefon stil, og begynner å snakke. Det er mer enn ett eksempel på nyhet musen på markedet, i form av alt du kan tenke på, fra retro video-spillet tegn, til fotballer til en fullt funksjonell klokke. Noen har til og med laget sin egen mus hjemme, ved hjelp av deler fra en gammel mus og en Altoids tinn eller en Nintendo kontrolleren.