Hva gjør min datamaskin så tregt?

En treg datamaskin kan være frustrerende, spesielt når du ikke kan finne årsaken til nedgangen. Det kan forsinke nedlastinger, fryse programmer eller til og med føre til at hele maskinen til å låse opp og krasj --- og hvis du er i midten av å gjøre noe viktig, kan dette være spesielt ødeleggende. Neste gang datamaskinen begynner å dra, utføre en enkel diagnostisk test --- årsaken kan være enklere enn du tror.

Maxed-out HD

Når harddisken på datamaskinen blir for full, kan det gjøre programmer tregere. Sjekke harddisken for å finne ut hvor mye ledig plass det er igjen. Hvis du har mindre enn 500 MB igjen på hver partisjon på harddisken, som kan være årsaken til nedgangen. Slett større filer som filmer og lydfiler, samt programmer du ikke bruker lenger. Dette kan bidra til å frigjøre plass datamaskinen trenger for å kjøre effektivt.

programmer

Du kan prøve å kjøre for mange programmer på en gang, og datamaskinen rett og slett ikke kan håndtere etterspørselen. Selv om det kan være fristende å lytte til musikk, se en film, surfe på nettet, videochat og laste ned bilder alle samtidig, må du kanskje kutte ned på multitasking. Trykk "Ctrl", "Alt" og "Del" samtidig for å se hvilke programmer som kjører, og avslutte de som er unødvendig. Det kan hende at noen programmer var åpne, og du ikke engang klar over det.

Reboot

Når du bruker et dataprogram, bruker den RAM: en verdifull og begrenset ressurs. Når du går tom for RAM, bremser datamaskinen ned. Dette er normalt ikke noe problem, siden når du lukker de fleste programmer, RAM brukte de blir tilgjengelig igjen. Noen programmer, men unnlater å frigjøre RAM, selv etter at de er lukket. Starte datamaskinen på nytt kan løse dette problemet --- når maskinen starter opp igjen, alt som RAM som var bundet opp vil være fri igjen.

Spionvare

Spyware, adware og virus er skadelige dataprogrammer som infiserer datamaskinen din. De kan kopiere programmer på datamaskinen, spiser opp minne og stjele din personlige informasjon --- alle uten din viten. Slow datamaskinens hastighet er et symptom på disse programmene, så hvis datamaskinen kjører sakte uten noen klar årsak, kan det være smittet. Invester i malware fjerning programvare for å fjerne disse programmene og beskytte datamaskinen mot fremtidige infeksjoner.

Fragmentering

Over tid, kan harddisken etter hvert fragmentert --- dette er et resultat av programmer som lastes inn og slettet. Windows leveres med en harddisk defragmenter, som du kan kjøre så ofte som en gang hver fire eller fem dager eller så sjelden som en gang i måneden. I alle fall, kan regelmessig defragmentering bidra til å forhindre nedgang.